top of page
Zoeken
  • evy309

Een woning kopen of (ver)bouwen zonder een financiële duw in de rug, het is weinigen gegeven.

Een financiële duw is vaak een hypothecaire lening. Maar wat is een hypothecaire lening en waarmee moet je rekening houden?

De zoektocht naar de juiste hypothecaire lening kan best stresserend zijn. Het gaat namelijk over een stevige som geld.


Bovendien verbind je je ertoe om een groot deel van je leven af te betalen.

Het loont dus zeker de moeite om je vooraf goed te informeren, want je zult ongetwijfeld heel wat bankierstaal zien voorbijkomen.

Met welke begrippen dien je zeker mee te zijn? Wij sommen ze voor je op.

De rentevoet: lenen is natuurlijk niet gratis, bovenop je geleende som betaal je een bijkomende maandelijkse kost (=intrest), bepaald door de rentevoet.

De maandelijkse aflossing: iedere maand betaal je een vast afgesproken bedrag terug aan de kredietinstelling. Dit bedrag bestaat enerzijds uit kapitaal en anderzijds uit interesten.

Herfinanciering: mogelijk loont het de moeite om ooit jouw hypothecaire lening te herzien, in dit geval kan je van een herfinanciering spreken.

De quotiteit is de verhouding tussen het ontleende bedrag en de waarde van de woning die je wenst aan te kopen.

Schatting van het pand: sinds 1/01/2022 is het verplicht om een woning te laten schatten bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Dit om woekerprijzen op de woningmarkt tegen te gaan.

Hou ook rekening met bijkomende kosten: Dossierkosten: dit zijn adminstratieve kosten voor het afhandelen van je hypothecaire lening, te betalen aan je bank.

Notariskosten: onder deze kosten vallen onder meer het ereloon en de administratieve kosten voor de notaris.

Registratierechten: dit zijn ‘belastingen’ die je dient te betalen bij het registreren van de aankoop van een onroerend goed, zoals een woning of grond.

Een schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat jij en je partner financieel beschermd zijn bij een overlijden terwijl het krediet nog in afbetaling zit.

Een woonverzekering biedt financiële bescherming als jouw woning schade zou oplopen.102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page