top of page
In 10 stappen naar je eigen woning
In 10 stappen naar je eigen woning: Investeringen
​
Bepaal je budget.
Weet hoeveel je wil afbetalen, kan afbetalen, weet hoeveel je kan leven en ontdek jouw maximaal investeringsplan. Breng je financiële foto in kaart en maak een afspraak met een financieel architect om je te helpen en informeren.
​
Welke woning past bij je?
Denk na over de ligging, bereikbaarheid, winkels, slaapkamers, tuin, parkeermogelijkheden,… . Waar wil je graag wonen en welke mogelijkheden wil je graag hebben.
​
Waarop letten bij het bezoeken van panden?
Dak in goede staat? Visuele gebreken aan de gevel? Wat is de algemene staat van het schrijnwerk? Is er dubbele beglazing? Zijn er vochtproblemen? Hoe wordt er verwarmd? Hoe zit het met het EPC Attest? Is de elektrische installatie goedgekeurd? Hoe zit het met de isolatie? Is het sanitair in orde?
​
Wat vraag ik aan de verkoper/makelaar?
Is er een bouwvergunning? Is alles vergund? Welke zijn de afmetingen van het grondperceel en van de woning? Eventueel oppervlakte per kamer? Wat is het bouwjaar van de woning? Wat is het laatste renovatiejaar? Hoeveel bedraagt het kadastraal inkomen? Hoeveel bedraagt het geïndexeerd kadastraal inkomen? Bestaat het perceel uit volledige bouwgrond of is er achterliggende grond? Ligt de woning in een overstromingsgebieden? Zijn er voorzieningen voor regenwater? Vraag een epc attest, elektrische keuring, attest stookolietank, postinterventiedossier.
Bij appartement vraag je ook de basisakte, 3 jaarverslagen van de VME (vereniging mede eigenaars) alsook een overzicht van de kosten en reserverts.
​
Bezoek GEOPUNT.
www.geopunt.be. Geef het adres van de woning in en je leert meer over de inplanting, oriëntatie,…
​
De koop afronden.
Onderhandelen kan je leren. Leer alvast dat enthousiast reageren je positie in het onderhandelen verzwakt. Beheer dus je emoties. Maak een voorbereiding voor je onderhandeling: staat de woning al lang te koop? Vermeld de tekortkomingen van de woning, focus op de negatieve elementen van de woonst of ligging, laat horen dat je nog andere opties hebt, check gelijkaardige woningen met een lagere prijs, stel voor om eventueel de verkoper wat langer in de woning te laten wonen in ruil voor een lagere aankoopprijs. Bereidt je bod voor, werk nooit met een afgerond getal. Breng een bod uit.
​
Een voorschot.
Een voorschot betalen is niet verplicht. Onderhandel dit mee. Standaard stelt men 10 % voorop, maar dat is geen wettelijke verplichting. 1 000 EUR kan ook voldoende zijn als voorschot. Blokkeer het voorschot steeds op rekening van een notaris.
​
Compromis.
Wanneer er een akkoord is tussen beide partijen ga je over tot de compromis. Laat je bijstaan door een notaris van jouw keuze. Vermeld eventueel de opschortende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypothecair krediet aan marktconforme voorwaarden. Voorzie hierin een periode van 3 weken.
​
Je krediet aanvragen.
Neem contact op met jouw financieel architect zodat het investeringsplan in kaart gebracht kan worden samen met jouw financiële foto. Jouw financieel architect zal nadien met jou de verschillende financieringsmogelijkheden overlopen, de aanvullende voorwaarden en verzekeringen bespreken. Eens je goed geïnformeerd werd en een goed gevoel hebt kan de lening aangevraagd worden. Een schatter aangesteld worden en de bewijsdocumenten waaronder loonfiches, CKP,… verzameld worden.
​
De akten.
2 notariële akten. Een akte voor je kredietopening en een akte voor je aankoop. Op de dag van de ondertekening is de woning eindelijk van jou. Deze dag staat in teken van het officialiseren van jouw krediet en aankoop. De kredietmaatschappij bezorgt de akte voor het krediet aan het notariaat, het notariaat maakt een aankoopakte op o.b.v. de compromis.
Contact
In 10 stappen naar je eigen woning: Contact
bottom of page